PARENTERAL NUTRITION IN PATIENTS IN CRITICAL CONDITIONS: THE HISTORY OF FORMATION AND DEVELOPMENT PROBLEM
Abstract
Parenteral nutrition in patients in critical conditions: the history of formation and development problem.
About the Authors
Yu. N. LyashchenkoRussian Federation
A. A. Ryk
Russian Federation
V. B. Khvatov
Russian Federation
References
1. Герасимова Л.И., Лященко Ю.Н. История становления и развития парентерального питания // Проблемы гематологии и переливания крови. – 2001. – № 4. – C. 51–62.
2. Герасимова Л.И., Лященко Ю.Н. История развития проблемы искусственного питания /Искусственное питание в неотложной хирургии и травматологии (ред. А.С. Ермолов, М.М. Абакумов) – М. – 2001. – Триада-фарм. – C. 8–21.
3. Vinnars E., Wilmore D. History of parenteraal nutrition // JPEN. – 2003. – Vol. 27. – N. 3. – P. 225–231.
4. Lyons A., Petrucelli R.J. Medicine, An Illustrated History. – New York: Harry N. Abrams, Inc. – 1987. – 433 p.
5. Harvey W. Exercitatio anatomica de motu cordis et sanguinis in animalibus. – Francofurti., Somptibus F. Fitseri, Itali. – 1628. – 72 p.
6. Lister J. On the effects on the antiseptic system on treatment upon the salubrity of a surgical hospital // Lancet. – 1870. – Vol. 1, N. 4–6.– P. 40–42.
7. Pasteur L., Joubert J.V. Charbon et septicemie // Compte V. Hebd. Seave. Acad. Sci. Paris. – 1877. – Vol. 85. – P. 101–115.
8. Seibert F.D. Fever producing substance found in some distilled waters// Am. J. Physiol. – 1923. – Vol. 67. – P. 90–104.
9. Rose W.S. The significance of amino asids in nutrition // Harvey Lekt. – 1934–1935. – Vol. 30. – P. 49–65.
10. Rose W.C. Amino acids requirements of man // Fed. Pros. – 1949. – Vol. 8. – P. 546–552.
11. Holman R.L., Maboney E.B., Wipple G.N. Blood plasma protein given by vein utilized in body metabolism. II. Dinamic equilibrium between plasma and tissue proteins // J. Exp. Med. – 1934. – Vol. 59. – P. 269–282.
12. Elman R. Amino acide content of blood following intravenous injection of hydrolized casein // Proc. Soc. Exp. Biol. Med. – 1937. – Vol. 37. – P. 437–440.
13. Wretlind A. Free amino acids in dialyzed casein digest // Acta Physiol. Scand. – 1947. – Vol. 13. – P. 45–54.
14. Герасимова Л.И. Применение белковых гидролизатов в комплексном лечении ожоговой болезни: Дис. ... канд. мед. наук. – М., 1966. –248 с.
15. Кремер Ю.Н. Получение белковых гидролизатов из казеина и фибрина для парентерального белкового питания и биохимическая характеристика их: Дис. ... канд. мед. наук – Рига. – 1953.
16. Вретлинд А., Суджян А.В. Клиническое питание. – Стокгольм. – М. – 1990. – 354 с.
17. Хлябич Г.Н., Кренер Г. Инфузионная терапия и клиническое питание. – Фрезениус. – ФРГ. – 1992. – 795 c.
18. Васильев П.С., Суздалева В.В. Препараты для парентерального питания // Руководство по клинической трансфузиологии/ под. ред. Б.В. Петровского. – 1979. – С. 202–206.
19. Современные отечественные препараты для парентерального питания /Панов В.П., Герасимова Л.И., Загреков И.А., Шестопалов А.Е., Суздалева В.В. // Новое в трансфузиологии. – 2001. – Вып. 27. – С. 21–33.
20. Bergstrom J., Furst P., Norse L.D., et al. Intracellular free amino acid concentration in human muscle tissue // J. Appl. Physiol. – 1974. – Vol. 36, – N. 6. – P. 693–697.
21. Vinnars E., Bergstrom J., Furst P. Influence of postoperative state on the intracellular free amino acids in human muscle tissue // Ann. Surg. – 1975. – Vol. 182, – P. 665–671.
22. Furst P., Albers S., Stehle P. Dipeptides in clinical nutrition // Proc. Nutr. Soc. – 1990. – Vol. 49, – P. 343–359.
23. Rhoads J.E. Diuretics as an adjuvant in disposing of extra water employed as a vehicle in parenteral hyperalimentation // Fed. Proc. – 1962. – Vol. 21, – P. 389–391.
24. Rhoads J.E., Rawnsley H.M., Vars H.M., et al. The use of diuretics as an adjunct in parenteral hyperelimentation for surgical patients with prolonged disability of the gastrointestinal tract // Bull. Soc. Int. Chir. – 1965. – Vol. 24, – P. 59–70.
25. Sсhuberth O., Wretlind A. Intravenous infusion of fatemulsions, phosphatides and emulsifying agents // Acta Chir. Scand. – 1961. – Vol. 278. – Suppl.– P. 1–21.
26. Richham P.P. Massive small bowel resection in newborn infants. Hunterian lecture // Ann. Rou. Coll. Surg. – 1967. – Vol. 41. – P. 480–492.
27. Borreisen H.C., Knutrud O. Parenteral feeding of neonates undergoing major surgery // Acta Pediatric. Scand. – 1969.– Vol. 58. – P. 420–421.
28. Суджян А.В., Герасимова Л.И. Парентеральное питание в онкоанес- тезиологии. // Ж. Эксперим. хирург. и анестезиол. – 1967. – № 6. – C. 52–56.
29. Суджян А.В., Герасимова Л.И., Мезенцева Р.В., Ефимова Т.Т. Парентеральное питание в онкоанестезиологии //Анестезия в онкологии. – М.: Медицина. – 1968. – C. 194–198.
30. Wilson J.N., Grow J.B., Demong C.V., et al. Central venous pressure in optimal blood volume maintenance// Arch. Surg. – 1962. – Vol. 85. – P. 563–578.
31. Aubaniac R. L’Injection intraveineuse sousclaviculaire: Advantages et techniques // Presse. Med. – 1952. – Vol. 60. – P. 1456.
32. Dudrick S.J., Rhoads J.E., Vars H.M. Growth of puppies receiving all nutritional requirements by vein // Fortschr. Parenteralen Ernahrung. – 1967. – Bd. 2. – S. 16–18.
33. Wilmor D.W., Dudrick S.J. Growth and development of an infant receiving all nutrients exclusively by vein // JAMA. – 1968. – Vol. 203. – P. 860– 864.
34. Solassol C.J., Jouex H., Ecto L., et al. New techniques for long term intravenous feeding // Ann. Surg. – 1974. – 179. – P. 519–522.
35. Skribner B.H., Cole J.J., Christopher G., et al. Long-term parenteral nutrition: The concept of an artificial gut // JAMA. – 1970. – Vol. 212. – P. 457–463.
36. Tsallas G., Baun D.C. Home care total parenteral nutrition // Am. J. Hosp. Pharm. – 1972. – Vol. 29. – P. 840–846.
37. Palesty J.A., Dudrick S.J. Cachexia, malnutrition, the refeeding syndrome, and lessons from Goldilocks. //Surg. Clin. North Am. – 2011. – Vol. 91. – P. 653–673.
38. Лященко Ю.Н., Рык А.А. Практические рекомендации ASPEN и SCCM-2009 по парентеральному и энтеральному питанию при критических состояниях: идеология принятия решений по назначению, проведению и контролю клинической эффективности // Вестн. интенс. тер. – 2010. – № 5. – C. 78–79.
39. Лященко Ю.Н., Рык А.А. Современная европейская стратегия парентерального питания при критических состояниях на основе доказательной медицины: практические рекомендации ESPEN – 2009 // Мед. крит. сост. – 2011. – № 1–2. – С. 24–29.
40. Wischmeyer P.E., Weitzel L., Mercaldi K., et al. Characteristics and current practice of parenteral nutrition in hospitalized patients // JPEN. – 2013. – Vol. 37, N. 1. – P. 56–67.
41. Kutsogiannis J., Alberda C., Gramlich L. et al. Early use of supplemental parenteral nutrition in critically ill patients: Results of an international multicenter observational study // Crit. Care Med. – 2011. – Vol. 39, N. 12.– P. 2691–2699.
42. Casaer D., Mesotten G., Hermans, et al. Early versus Late Parenteral Nutrition in Critically Ill Adults // N. Engl. J. Med. – 2011. – Vol. 365. – P. 506–17.
43. Vanderheyden S., Casaer M.P., Kesteloot K., et al. Early versus late parenteral nutrition in ICU patients: cost analysis of the EPaNIC trial // Critical Care. – 2012. – Vol. 16. – P. R96.
44. Jie B., Jiang Z.M., Nolan M.T., et al. Impact of preoperative nutritional support on clinical outcome in abdominal surgical patients at nutritional risk //Nutrition. – 2012. – Vol. 28. – P. 1022–1027.
45. Gustafsson U.O., Ljungqvist O. Perioperative nutritional management in digestive tract surgery // Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. – 2011. – Vol. 14. – P. 504–509.
46. Heidegger C.P., Berger M.M., Graf S., et al. Optimisation of energy provision with supplemental parenteral nutrition in critically ill patients: A randomised controlled clinical trial // Lancet. – 2012, – Vol. 381. – P. 385–393.
47. Singh A., Chen M., Li T., et al. Parenteral nutrition combined with enteral nutrition for severe acute pancreatitis // ISRN Gastroenterol. – 2012. doi: 10.5402/2012/791383.
48. Hsu M.H., Yu Y.E., Tsai Y.M., et al. Combined enteral feeding and total parenteral nutritional support improves outcome in surgical intensive care unit patients // J. Chin. Med. Assoc. – 2012. – Vol. 75. – P. 459– 463.
49. Bozzetti F. Perioperative nutritional management // Proc. Nutr. Soc. – 2011. – Vol. 70, N. 3. – P. 305–310.
50. Лященко Ю.Н. Полное парентеральное питание - главное достижение клинического питания в ХХ веке// Санкт-Петербургская медицинская Ассамблея «Врач-Провизор-Пациент». Материалы Ассамблеи. – СПб. – 2003. – С. 42–43.
51. Druml W. Is parenteral nutrition really toxic? Or rather ‘The dose alone makes the poison’ (Paaracelsus) // Intesive News. – 2003. – Vol. 7. – Suppl. – P. 1–3.
52. Салтанов А.И., Лященко Ю.Н. Питание в интенсивной терапии критических состояний. Произойдет ли пересмотр основных положений в XXI веке? // Вестн. интенс. тер. – 2002. – Прилож. № 5. – С. 42–43.
53. Dechelotte P., Hasselmann M., Cynober L., et al. L-alanyl-L-glutamine dipeptide-supplemented total parenteral nutrition reduces infectious complications and glucose intolerance in critically ill patients: the French controlled, randomized, double-blind, multicenter study // Crit. Care Med. – 2006. – Vol. 24. – P. 598–604.
54. Zheng Y., Li F., Qi B., et al. Application of perioperative immunonutrition for gastrointestinal surgery: A meta-analysis of randomized controlled trials //Asia Pac. J. Clin. Nutr. – 2007. – Vol. 16. – P. 253–257.
55. Рык А.А., Лященко Ю.Н. Современные представления о роли внутривенного введения глутамина как стандарта лечения пациентов в критических состояниях // Мед. крит. сост. – 2010. – № 4. – С. 43– 50.
56. Рык А.А., Бочаров Д.Э., Спиридонова Т.Г. и др. Искусственное питание в интенсивной терапии больных с сочетанной термической травмой (роль глутамина) // Мед. крит. сост. – 2011. – № 5–6. – C. 3– 12. Поступила 05.08.2011 Контактная информация: Лященко Юрий Николаевич, д.м.н., ведущий научный сотрудник группы искусственного питания НИИ СП им. Н.В. Склифосовского ДЗ г. Москвы e-mail: luash@rambler.ru
57. Grau T., Bonet A., Miñambres E., et al. The effect of l-alanyl-l-glutamine dipeptide supplemented total parenteral nutrition on infectious morbidity and insulin sensitivity in critically ill patients // Crit. Care Med. – 2011. – Vol. 39. –P. 1263–1268.
58. Novak F., Heyland D.K., Avenell A., et al. Glutamine supplementation in serious illness: A systematic review of the evidence // Crit. Care Med. – 2002. – Vol. 30. – N. 9. – P. 2022–2029.
59. Heyland D.K., Dhaliwal R., Drover J.W., et al. Canadian clinical practice guidelines for nutrition support in mechanically ventilated critically ill adult patients // JPEN. – 2003. – Vol. 27. – N. 5. – P. 355–373.
60. AKE recommendations: enteral and parenteral nutritional support in aadalts // Austrian Society of Clinical Nutrition. – Vienna, Ausria. – 2000. – 84 p.
61. Guidelines for the Use of Parenteral and Enteral Nutrition in Adult and Pediatric Patients // JPEN. – 2002. – Vol. 26. – N. 1. – Suppl. – P. 1–138.
62. McClave S.A., Martindale R.G., Vanek V.W., et al. Guidelines for the Provision and Assessment of Nutrition Support Therapy in the Adult Critically Ill Patient: Society of Critical Care Medicine (SCCM) and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A.S.P.E.N.) // JPEN. – 2009. – Vol. 33. – N. 3. – P. 277–316.
63. Singer P, Berger M.M., Van den Berghe G. et al. ESPEN Guidelines Parenteral Nutrition: Intensive Care // Clin. Nutr. – 2009. – Vol. 28. – N. 4. – P. 387–400.
64. Heyland D.K., Dhaliwal R., Drover J.W., et al. Canadian Critical Care Clinical Practice Guidelines Committee. Nutritional support in mechanically ventilated critically ill adult patients // JPEN. – 2003. – Vol. 27, N. 5. – P. 355–373 .
65. Kreymann G., DeLegge M.H., Luft G., et al. The ratio of energy expenditure to nitrogen loss in diverse patients groups — a systematic review // Clin. Nutr. – 2012. – Vol. 31. – P. 168–175.
66. Weijs P.J., Stapel S.N., de Groot S.D., et al. Optimal protein and energy nutrition decreases mortality in mechanically ventilation ICU pts: a cohort study // JPEN. – 2012. – Vol. 36, N. 1. – P. 60–68.
67. Heidegger C.P., Berger M.M., Graf S., et al. Optimization of energy provision with supplemental pN (SPN) improves the clinical outcome of critically ill pts: PRCT // Lancet. – 2011.
68. Singer P., Anbar R., Cohen J., et al. The tight calorie control study (TICACOS): a prospective, randomized, controlled pilot study of nutritional support in critically ill patients // Int. Care Med. – 2011. – Vol. 37. – P. 601–609.
Review
For citations:
Lyashchenko Yu.N., Ryk A.A., Khvatov V.B. PARENTERAL NUTRITION IN PATIENTS IN CRITICAL CONDITIONS: THE HISTORY OF FORMATION AND DEVELOPMENT PROBLEM. Russian Sklifosovsky Journal "Emergency Medical Care". 2013;(2):71-77. (In Russ.)